WS Boogie Hungary - 2007

WS Boogie Hungary 2007 - Sikeresen lezajlott az I. GOFAST Wingsuit Fesztivál Kaposújlakon.

2007. július 12. és 15. között, Kaposújlak DZ-n lezajlott az első magyarországi szárnyasruhás verseny és boogie. Fontos mérföldkő ez a szárnyas ruhás repülés terén, hiszen ez egy olyan ága az ejtőernyőzésnek, ami világszerte is az utóbbi 1-2 évben kezdett igazán széles körben elterjedni, és természetesen idehaza is meglehetősen fiatal ágazatnak számít. - Éppen ezért, egy-egy ilyen rendezvény sokat lendíthet elismertségén.

A föntiek fényében különösen örömteli, hogy a versenyen sok külföldi versenyző tette tiszteletét, akik a népes magyar táborral kiegészülve, komoly mezőnyt alkottak, és egy emlékezetes, az előzetes várakozásokat talán felül is múló versenyben mutatták meg, hogy mit is tudnak, és töltöttek együtt 4 emlékezetes napot. A versenyt bő féléves előkészítő munka előzte meg, és a sikerben - a szervező MBSE lelkes csapata mellett - jelentős szerepe volt a támogatóknak, a helyszínt és repülőgépet biztosító repülőtérnek, és természetesen mindenkinek, aki hozzátett valamit a közös munkához.

A verseny.
A mezőny 32 főből állt, ennek kb. a fele volt magyar, a többi versenyző Angliából, Csehországból, Hollandiából, Horvátországból, Olaszországból, Szerbiából, Szlovéniából és Svédországból érkezett - nagyrészt ismerősök, de azért akadt néhány új arc is. A verseny első 2 napja gyakorlóugrásokkal telt, mindenki csak próbálgatta a szárnyait..de ahogy közeledett a szombat (az utolsó versenynap) vége, úgy élesedett a harc a GPS-ekért, és sűrűsödött a forgalom bírói sátorban - ahova addig inkább csak hideg üdítőért jártak a résztvevők -, mindenki izgatottan várta az eredményeit, és böngészte az addigi ugrásokról kinyomtatott összesítéseket. Az izgalom és az igyekezet érthető volt, hiszen sokan 0, azaz nulla darab értékelt ugrással vágtak neki az utolsó napnak, márpedig a verseny szabályai szerint legalább 4 ilyen ugrás kellett a végső rangsorban való szerepléshez.

És bár az igazán jó eredményeket - az erős hátszelet kihasználva - csütörtökön és pénteken lehetett elérni, sokan az utolsó utáni pillanatig, a legutolsó felszállásig küzdöttek (nagyrészt hiábavalóan) a jobb helyezésért. :)
A szombat tehát igazi versenyszellemben telt, a hangulat emellett végig nagyon jó és baráti maradt, az eredményhirdetésnél pedig mindenki, az utolsó helyezettektől egészen az elsőig, óriási üdvrivalgásban részesült. Ez utóbbihoz nem kis részben járult hozzá kiváló - és kissé már az esti záró bulira hangolt - műsorvezetőnk, Csaber átszellemült konferálása.
Talán nem meglepő, de a 4 napos együttlét nem kizárólag a versenyről szólt. Az esték a borkóstolások és az ezeket kísérő komoly ivászatok terepei voltak, és rendszerint hajnalig tartó bulikban csúcsosodtak ki - ezzel is megalapozva a másnapi jó teljesítményt. A bulik közül természetesen kiemelkedett a szombat esti záró party, ahol profi DJ-k gondoskodtak a hangulatról, emellett - a Go Fast jóvoltából - éjszakai gyorsulási verseny és drift bemutató csalogatta az érdeklődőket, akik estére meglehetősen nagy számban össze is gyűltek a pálya körül. A versenyugrások és a bulik közé pedig szépen befértek olyan "szabadidős programok" is, mint a hajnalonként és esténként lebonyolított ballon ugrások, illetve a 4-8 fős flottázások. Ez utóbbihoz nagyon nagy segítséget és komoly útmutatást kaptunk a Hollandiából érkezett (a BirdMan céget képviselő) Jarno Cordia-tól, aki a résztvevőknek és érdeklődőknek egy igen színvonalas előadást is tartott a szárnyasruhás repülésről, az alapoktól kezdve a flottában való repülés apró trükkjeiig bezárólag.

Külön említést érdemel az az ugrás, amivel Verebes Gabi és Tiszó történelmet írtak: ez pedig nem volt más, mint a szárnyasruhás tandem, becsületes nevén X-wing. Történt ugyanis, hogy ők ketten, Tiszó korábbi ötletét megvalósítandó, az egyik reggelen szárnyasruhát öltött, majd egy tandem heveder és ernyő segítségével, egymáshoz csatolva repülni indultak. A mutatvány remekül sikerült (erről néhány fotó is tanúskodik).
A cikk végéről nem maradhat el a köszönetnyilvánítás sem; köszönetet szeretnénk mondani egyrészt a támogatóknak, hiszen az ő anyagi áldozatvállalásuk nélkül nem jutottunk volna túl messzire, másrészt köszönet illeti mindazokat, akik a szervezésben és a lebonyolításban, saját szabadidejükben és saját költségükön részt vettek, csak azért, hogy valami igazán jót hozhassunk létre.Külön köszönet a támogatókon felül a két szemrevaló bírónak, Barbinak és Heninek, továbbá Mónikának és Boginak a szervezési segítségért.

A támogatók:
GoFast Magíarország Kft. , Salomon, Kapos Dropzone, BirdMan Inc., Szörényi Pincészet, Ikonterv Kft., Magyar Ejtőernyős Szövetség, MBSE-Magyar Bázisugró és Ejtőernyős SE

EREDEMÉNYEK:  
           Név / Ország                 Ruha típus                 3 legjobb ugrás átlaga
1 - Verebes Gábor / HUN           Bird-Man S6                   3 300m
2 - Szörényi Csaba / HUN          Bird-Man S6                   3 080m
3 - Jarno Mccordia / HOL           Bird-Man Blade               3 077m
4 - Nemes Péter / HUN              Bird-Man S6-Blade          3 060m
5 - Sztojcsev Tamás / HUN        Bird-Man Blade               3 053m
6 - Kovács Gergely / HUN          Bird-Man S3-Blade          3 010m
7 - Uros Pras / SLO                    Bird-Man Blade              2 993m
8 - Balázs Edgár / HUN               Bird-Man Phi                 2 933m
9 - Pergaer Bozidar/CRO            Phoenix Vampire 2         2 913m
10 - Szilágyi Zalán / HUN           Bird-Man S6                  2 897m
11 - Bécsy Balázs / HUN             Bird-Man S6                  2 870m
12 - Vanja Siljak / CRO               Phoenix V1                   2 863m
13 - Markó Mikós/HUN                Bird-Man S6                  2 777m
14 - Koródi Péter/HUN                Bird-Man S3                  2 560m
15 - Balázs Mónika/HUN             Bird-Man S6                  2 460m
16 - Szabó László/HUN               Bird-Man S3                  2 440m
17 - Acimovic Branislav/SER       Phoneix Acro                 2 417m
18 - Richard Parkins/UKA            Phoenix V1-Acro           2 387m
19 - Kondákor Krisztián/HUN      Bird-Man S3                  2 187m
20 - David Karaffa/CZE               Bird-Man Classic            2 177m
21 - Pavel Karger/CZE                Bird-Man S3                 2 117m
22 - Giovanni Zarillo/VEN-ITA     Phoenix Acro                2 073m
23 - Csaba Humenyik/HUN-SWE  Bird-Man S6                 2 010m
24 - Andor László / HUN              Bird-Man S3                 1 973m
25 - Dolhai Zoltán/HUN              Brid-Man Firebird          1 803m
26 - Vujcic Ana / SER                 Phoenix Phantom          1 767m
27 - Győri Tamás/ HUN              Intrudair trekszuit         1 610m
28 - Bálint Lukas Máté / HUN      Intrudair trekszuit         1 443m
29 - Jászai Béla / HUN                Bird-Man Phi                 1 343m
30 - Maráczi Mónika/ HUN          Intrudair trekszuit          829m