WS Boogie Hungary - 2008

Megint július van, megint rekkenő hőség és természetesen ismét szárnyasruha (wingsuit) fesztivál Magyarországon: 2008. július 10-13. között Kaposújlak DZ-n lezajlott a 2. nemzetközi szárnyasruha verseny klubunk, az MBSE szervezésében.
A tavalyi első, és Magyarországon mindenképpen úttörőnek számító esemény komoly sikere után az idei szervezés már nem csak arról szólt, hogy egy színvonalas rendezvényt hozzunk tető alá, hanem arról is, hogy az elsőre igen magasra tett lécet tovább emeljük.
Nos, a verseny hangulata, az elért eredmények és a résztvevők visszajelzései alapján kijelenthetjük, hogy ez hibátlanul sikerült.
A legfontosabb és legörömtelibb fejlemény, hogy az idei mezőny a tavalyinál is népesebb volt: 7 országból nagyjából másfélszer annyian ~ az 50 körüli regisztrált versenyzőből 39-en ~ vettek részt a versenyen, és míg tavaly "csak" szárnyasruhás repülésben mérhettük össze a tudásunkat, addig idén külön kategóriát nyitottunk a csúsztatóruhával próbálkozók számára. Ezzel nem csak a versenyprogram vált színesebbé, hanem a potenciális versenyzők köre is szélesedett, ez a kategória ugyanis a kevésbé tapasztalt ejtőernyősök számára is nyitott volt. Különböző gyártók által piacra dobott új modellek is képviseltették magukat: a BirdMan S8-asa mellett a PF Stealth és a fekete lónak számító TonySuit SuperMach1 is szerepelt a palettán. Feltűnő volt továbbá a BirdMan tavalyi újdonsága, a Blade látható népszerűsége is. Mindezek egy komoly verseny képét vetítették előre ~ nem alaptalanul. Az eredmények alapján egyértelmű fejlődés látszik: a tavalyi átlaghoz képest mintegy 20%-os a növekedés, és bár a repülési teljesítményt rengeteg időjárási tényező is befolyásolja, úgy véljük, hogy ez az eredmény a ruhák és pilótáik fejlődésének is nagymértékben köszönhető.
A legjobb eredményt ~ és természetesen az első helyet ~ szárnyas ruhával a Hollandiából érkezett Tristan Whitmarsh érte el óriási felületű TonySuit ruhájával: egészen elképesztő módon, 2 alkalommal is átlépte a 4.000 méteres távolságot a 3.000 és 1.500 méter között mért szakaszon... Erre igazán senki nem számított, mint ahogy arra sem, hogy Verebes Gabi csúsztatóruhával 2.200 méteres átlagot tud repülni, jobb eredmény érve el, mint a szárnyas mezőny jó egyharmada! Amivel természetesen a csúsztató kategória vitathatatlan bajnoka lett. Az eredményeknél maradva, kiemelendő még Nemes "Kéosz" Peti teljesítménye, aki BirdMan Blade ruhájával tudott lépést tartani a szuper nagy felületű ruhával ugró Horvát Pergaer-el és valamelyest Tristannal is, ezzel pedig megnyerte a magyar bajnoki címet (és az abszolút 3. helyet).
A helyszín kialakítása a tavalyinál profibb volt, köszönhetően többek között a Red Bulltól kölcsönkapott sátornak, a Salomon zászlókkal kitűzött swoop pályának, a Kapos DZ által tavaly óta örömteli módon elkészített fedett hajtogató területnek, illetve a Phillips Magyarország által biztosított kávéautomatának, ami igencsak jól szolgálta a bírók és versenyzők jó közérzetét a 4 nap alatt nem is beszélve a világbajnok ötletnek bizonyult felfújható medencéről, amit a rendezvény "atyjának", Csabernak köszönhetünk. Mindezek nem csak a versenyzőknek, hanem a velük érkezett barátoknak és más nézőknek is kellemes körülményeket biztosítottak, a nagy hőségben a sátrak kellemes árnyékából, vagy éppen a medence hűsítő vizében ülve figyelhették a földetéréseket. A borkóstolókhoz természetesen most is a Szörényi pince biztosította a kiváló alapanyagot, a versenyen résztvevő sportemberek állóképességét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy napról napra egyre tovább tartott a mulatozás, az idén is nagyon jól sikerült díjkiosztó után például egészen reggelig.
A fődíjakat a BirdMan csúsztató kategóriában az IntrudAir biztosította, de a köszönhetően a többi támogatónak, a helyezetteken kívül is minden résztvevő valamilyen értékes ajándékkal távozott.
Összefoglalásképpen elmondhatjuk, hogy a tavalyihoz képest egy nagyobb és komolyabb versenyt, és legalább olyan jó bulit sikerült összehozni pedig az sem volt akármi! A nemzetközi ejtőernyős fórumokon már a verseny utáni első napokban komoly méltatások jelentek meg, úgy tűnik, mindenki feldobva, jó élményekkel távozott ~ és várja a következő alkalmat.
Találkozunk jövőre!
Kék eget!
 
Támogatóink, akiknek ismét nagyon sokat köszönhetünk:
BirdMan Inc., Phillips Magyarország, Red Bull Hungary, Salomon, Kapos DZ, Minden Nap Kft., Outdoor Magazin, Incenteam Group, Szörényi pincészet, Magyar Ejtőernyős Szövetség ~ Ejtőernyős Szakbizottság, MBSE ~ Magyar Bázisugró és Ejtőernyős Sportegyesület, Jászai 007 Béla& Co. Rubber Loops and Other Equipment
 
Külön köszönet a verseny bíráinak, akik reggeltől estig, fáradtságos munkával járultak hozzá verseny sikeréhez: Eckstein Bucka Martina és Komlós Barbi!

EREDMÉNYEK csatolva:

Csatolmány: