WS Boogie Hungary - 2009

III. WINGSUIT boogie és bajnokság – Magyarország 2009 (írta: Johnny Utah)

A Magyar Bázisugró és Ejtőernyős Sportegyesület (MBSE) együttműködve a Magyar Ejtőernyős Sportszövetséggel 2009-ben harmadszor rendezte meg Magyarországon, a Kaposvárhoz közeli Kaposújlaki repülőtéren a Szárnyasruha (wingsuit) Boogie és Bajnokságot. A legjobb wingsuit és csúsztató versenyzők mutatták meg tudásukat a 2009. július 30. és augusztus 2.-a közötti négy napos eseményen. A rendezvényt támogatta a BirdMan, az Intrudair és a Red Bull. Az igazi magyar buli már az esemény előestéjén megkezdődött és 4 napig tartott a Kaposi reptéren, ahol természetesen mindenki ott volt aki számít; az L-410 pedig meg sem állt a verseny alatt. A bajnokság az első napon teljes létszámmal indult és sok versenyző kihasználta a kiváló feltételeket.

A boogie következő 3 napja során a versenyzők tesztelték tudásukat három különböző kategóriában (szárnyasruha, csúsztatóruhás- és ruha nélküli csúsztatás). A szárnyasruha kategória volt a legnépszerűbb; a sok wingsuit ugró meghatározott sorrendben, biztonságosan hagyta el a gépet, és váltakozó repülési iránnyal kerülték el az előttük ugrókat. Az ugrók kitárgyalták egymással tapasztalataikat és ernyőjük méretét, ez alapján határozták meg a kiugrási sorrendet. Az L-410 repülőgépen túl, minden reggel és késő délután egy hőlégballon is felszállt, ahonnan lehetőség volt ugrani az érdeklődőknek. A 2. és 3. nap során egyre több ugró töltötte meg a gépet ádámkosztümben. Talán a legtisztább formája a természetes emberi siklásnak a meztelen csúsztató verseny, ahol az ugrók próbára teszik tudásukat ruha nélkül, ami egyébként befolyásolhatja a siklást. Tulajdonképpen a legtöbb ugró élt a rövidnadrág viselet lehetőségével, ami - nyilvánvaló okokból kifolyólag- engedélyezett volt…

Szörényi Csaba szervező az egész esemény alatt remek hangulatot teremtett és el sem engedte a mikrofont. A nagyszerű esemény a helyszínnek és a körülményeknek is köszönhette sikerét. A kaposi reptér hatalmas füves területtel rendelkezik, ahova kiválóan lehet földet érni a hajtogató sátrak, és a leszállási terület mellett. A repteret sátrak tarkították és a szálláshelyül szolgáló, közvetlenül a történések közelében lévő házikók pont megfelelőek voltak azok számára is, akik a szobában akartak maradni. Rengetegen voltak a szombat esti díjkiosztón és záró partin, ami olyan hatalmas ünneplésbe torkollott, hogy aki ott volt, sokáig nem felejti! A Red Bull DJ pultja ontotta a zenét egész éjjel, az emberek pedig végig táncoltak és óriásit buliztak. A boogie alatt minden nap gyönyörű idő volt, és incidens nélkül lezajlott.
A verseny 3 száma 8 különböző országból vonzotta a versenyzőket. Mint várható volt, a legtöbb versenyző magyar volt, a többiek pedig Horvátországból, Szerbiából, Szlovéniából, Csehországból, Ausztriából, Új-Zélandról és az USA-ból jöttek.
A bírók GPS segítségével mérték az előre kijelölt két magassági pont között megtett távolságot, úgy, hogy a mérés 3000 méteren kezdődött és 1500 m-en fejeződött be. A végleges eredményhez minden ugrónak 4-10 ugrást kellett végrehajtania, és a végső pontszámot az ugró 3 legjobb ugrásának átlag távolságából számolták. Az első helyezett a horvát Bozidar Pergar lett, Phoenix-Fly Stealth2 ruhával, 3930 m -es repülési átlagtávolsággal. A második Jonny Utah lett, az USA-ból, 3550 méteres átlagtávolsággal, amit Phoenix-Fly Vampire-1 ruhában hajtott végre. A harmadik Verebes Gábor magyar versenyző lett, BirdMan S8-al végrehajtott ugrásainak átlaga 3470 m volt. A győztes vitte a trófeát és 20.000 Ft-ot, a második helyezett díja a trófea és 10.000 Ft volt, míg a harmadik helyezett trófeát és 5.000 Ft-ot nyert.

A csúsztatás kategóriában 4 országból 20-an indultak, ahol szintén a távolságot mérték, hasonló módon mint a wingsuit kategóriában. Itt az első Verebes Gábor magyar versenyző lett, Intrudair ruhában végrehajtott ugrásinak 2250 m-es átlagtávolságával. Második helyezett Szörényi Csaba lett Magyarországról, Phoenix-Fly ruhás ugrásainak átlaga 2007 m volt. A magyar Markó Miklós lett a harmadik, 1960m átlagtávolsággal, az ugrásait Intrudair ruhában hajtotta végre. Az első helyezett díja érem és egy komplett Intrudair csúsztató ruha volt. A második helyezett trófeát és Intrudair csúsztató nadrágot vihetett haza, míg a harmadik helyezett trófeát és egy Intrudair freefly nadrágot.

A ruha nélküli csúsztató számban 5 ország képviseletében 20 versenyző indult, ebben is távolságot mértek ugyanolyan módón, mint az előző két kategóriában. Az első Verebes Gábor lett Magyarországról, 1190 m-es átlagtávolsággal. A második Vanja Siljak lett Horvátországból, 1170m-es átlagtávolsággal, míg a harmadik helyezett Ajanidisz lett Magyarországról, 1030m-es átlagtávolsággal.

JH.

Támogatók:
BIRD-MAN, Red Bull Hungary, Carlsberg, Incenteam Group, Intrudair, Geochallange GPS, Kapos DZ, Magyar Ejtőernyős Sportszövetség, Philips, Balassagyarmati Rendőrkapitányság, Szörényi Pincészet, MBSE

EREDMÉNYEK csatolva:

 

Csatolmány: