Wingsuit

Wingsuit = Szárnyas repülőruha, Birdman ruha, madárruha

A történelemben Leo Valentin, francia úttörő ejtőernyős nevét kell először említenünk, aki már az 1950-es években kísérletezett kezeit és lábait összekötő, a madár szárnyaihoz hasonlatos ruhával végrehajtatni ejtőernyős ugrásokat, 1956-ban bekövetkezett haláláig.

Időrendben ezután Patrick de Gayardon volt , aki vette a bátorságot és energiát, hogy immár a fejlettebb technikának köszönhetően megépítse magának és az utókornak az első kereskedelmi forgalomba hozott szárnyas repülőruha ősét és prototípusát. Több éves sikeres kísérletezés és repülés után őt is utolérte a tragédia 1998-ban, egy tesztugrás során, amikor egy új fejlesztéssel kísérletezett az ernyőjén.

1999-ben egy Finn fiatalember Jari Kusoma, Robert Pecnik (horvátország) és Stane Kranc (szlovénia) segítségével a Patrick de Gayardon által tervezett ruhát továbbálmodva, elkészítette az első klasszikus szárnyas repülőruhát, melyet még ez évben kereskedelmi forgalomba hoztak a legendás „Birdman” cégnév alatt. A ruhák évről évre fejlődtek, egyre nagyobb szárnyfelületet kaptak, több különböző típus alakult ki az ugrók képzettségi fokának megfelelően. Jari és Robert létrehozott egy Kezdő Repülési Program (First Flight Program) tematikát, amit a gyártó cégek által vizsgáztatott oktatók tartottak és tartanak az emberi repülés után érdeklődő ugróknak, a mai napig világszerte, ezáltal biztonságosabbá téve a ruhák használatát és az ejtőernyőzést. Napjainkban már számos gyártó dobott piacra hasonló szárnyas ruhát, a legnagyobbakat említve: Bird-Man, Pfoenix Fly, Tony Suit, Matter, S-Fly és az új Magyar gyártó cég, az Intrudair.

Magyarországot a láz 2002-ben érte el, amikor Bárány Zsolt és Szörényi Csaba Horvátországba látogatott egy, a Birdman cég által rendezett teszthétvégére, ahol először nyílt lehetőségük kipróbálni a szárnyakat. A hétvége után anyagi erőforrásaikat együttesen kiaknázva, szert tettek az első szárnyas ruhára Magyarországon, amitől kezdve futótűzként terjedt a wingsuit repülés hazánkban is.

Napjainkra több mint 70 személy végezte már el a Repülési Tanfolyamot, amit a hazai Wingsuit oktatók (Verebes Gábor, Sztojcsev Tamás, Szörényi Csaba, Szilágyi Zalán, Szabó Mónika, Dolhai Zoltán, Tímár Vince) ingyenesen tartanak a megfelelő tapasztalattal rendelkező (min. 200 ejtőernyős ugrás!) érdeklődők számára.

 Az ejtőernyőzés ezen szakága terjedésével különböző versenyeket is rendeznek világszerte, ahogy Magyarországon is megrendezésre kerül évente júliusban/augusztusban, (2009-ben harmadik alkalommal) a Wingsuit Boogie és Bajnokság, ahol az ugrókra erősített gps készülék adatai alapján derül ki, ki képes a legjobb szögben repülni szabadesés közben.

Érdekesség:

A jelen kori szárnyas repülőruhákkal kb. három-négyszereséra is lehet növelni a vízszintes sebességet a függőlegeshez képest, ami azt jelenti, hogy 50km/h-s függőleges zuhanási sebességnél kb. 200km/h-s sebességet is el lehet érni, azaz, akár 4-es siklószámot is. Egy normál hason zuhanó ejtőernyős 200km/h-s sebességgel zuhan a föld felé függőlegesen.